Balıkesir Dönüşüm Kongresi 30 Mayıs’ta Başlıyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Balıkesir Dönüşüm Kongresi", 30-31 Mayıs tarihlerinde Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Kongrede Balıkesir’in temel sorunları ele alınarak ortak akılla çözümler üretilmesi hedefleniyor. Balıkesirlilerin de katılımıyla, şehrin geleceğine dair kararlar alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2024 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 15:35

Kongrede, “Yenilikçi Kentlerden Dirençli Kentlere, Kırsal Kalkınmadan Turizme, Sürdürülebilir Kentsel Planlamadan Kent Kalkınmasında İş Dünyasının Rolüne” kadar birçok farklı başlıkta toplam 10 oturum düzenlenecek. Ayrıca “Kentsel Planlama, Enerji ve İklim Değişikliği, Sosyal Kalkınma, Kırsal Kalkınma” gibi 10 farklı çalışma grubunda kentin temel sorunları ve çözüm önerileri tartışılacak. Kongreye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Prof. Dr. Tarık Şengül, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin gibi önemli isimler katılacak.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, kongreyle ilgili yaptığı açıklamada, “Milli mücadelenin kongreler kenti olan Balıkesir’imizde yeni bir başlangıç için ‘Balıkesir Dönüşüm Kongresi’ düzenliyoruz. Bu kongrede iki temel hedefimiz var: Birincisi, Balıkesir’in temel sorunlarını masaya yatırmak ve ortak bir akılla çözümler üretmek, ikincisi de söze, karara ve yetkiye Balıkesirlileri katmak istiyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan Balıkesir’in bütün sivil ve kamu kurumlarının davet edildiği bu kongrede herkesi 30-31 Mayıs günlerinde Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’ne bekliyoruz” dedi.

Kongreye, şehrin bütün aktörleri davet edildi. Meslek odaları, sendikalar, iş dünyasının temsilcileri, üniversiteler, akademisyenler, STK’lar, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumu temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri gibi birçok aktör, Balıkesir’in dönüşümünü konuşacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da kongrede yer alacak ve “Planlı Kent Örnekleri” başlıklı oturumda konuşmalar yapacaklar.

Balıkesir Dönüşüm Kongresi Programı

Birinci Gün: 30 Mayıs 2024 / Perşembe

09:00 – 10:00 Kayıt 10.00 – 11.00 Açılış Konuşmaları:

Ahmet Akın (Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı)Gökan Zeybek (CHP Genel Başkan Yardımcısı)Prof. Dr. Yücel Oğurlu (Balıkesir Üniversitesi Rektörü)İsmail Ustaoğlu (Balıkesir Valisi)

11.00 – 11.30 I. Oturum: Balıkesir Panoraması

Sosyal ve Demografik yapıKentin Ekonomik ve Kültürel DinamikleriProf. Dr. Arman Zafer Yalçın

11.30 – 12.15 II. Oturum: 21. Yüzyıl Türkiye’sinde Kentleri ve Yerel Yönetimleri Yeniden Düşünmek

Prof. Dr. Tarık Şengül

12.15 – 13.15 III. Oturum: Yenilikçi, Yaratıcı ve Düşünen Kentler

Moderasyon: Doç. Dr. Şerif ÖnerProf. Dr. Ruşen KeleşProf. Dr. Zerrin Toprak

13.15 – 13.45 IV. Oturum: Afet Yönetimi ve Dirençli Kentler

Moderasyon: Dr. Erkan TöreProf. Dr. Övgün Ahmet Ercan

13.45 – 14.30 Yemek

14.30 – 15.30 V. Oturum: Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma

Moderasyon: Prof. Dr. Ergün DemirAhmet Atalık (İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı)Prof. Dr. Bülent Gülçubuk (Türk Devletleri Tarım Birliği Genel Sekreteri)Hasan Çetin (Balıkesir Damızlık Birliği Başkanı)Rahmi Demirbay (Balıkesir Ziraat Odası Başkanı)

15.30 – 16.30 VI. Oturum: Kent, Tarih, Turizm

Moderasyon: Prof. Dr. Ayhan GökdenizMahir Polat (İBB Genel Sekreter Yardımcısı)

16.30 – 17.00 Kahve Arası

17.00 – 20.00 Çalışma Grupları Oturumları

Kentsel Planlama ve Kentsel Dönüşüm (Moderasyon: Prof. Dr. Arın Yılmaz)Afet Riskinin Azaltılması ve Afet Yönetimi (Moderasyon: Prof. Dr. Şener Ceryan)Adalet, Eşitlik ve Sosyal Kalkınma (Moderasyon: Prof. Dr. Özcan Karahan)Sürdürülebilir Ulaşım ve Balıkesir (Moderasyon: Prof. Dr. Suat Kara)Eğitim, İstihdam ve Kariyer Planlama (Moderasyon: Prof. Dr. Oya İnci Bolat)Kültürel, Sanatsal ve Sosyal Çalışmalar (Moderasyon: Prof. Dr. Oya Seymen)Kültürel Miras ve Balıkesir (Moderasyon: Prof. Dr. Ayhan Gökdeniz)Turizm ve Balıkesir (Moderasyon: Prof. Dr. Sabriye Çelik Uğuz)Tarım - Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma (Moderasyon: Prof. Dr. Ergün Demir)Enerji ve İklim Değişikliği (Moderasyon: Doç. Dr. Burcu Güngör Cabbar)

İkinci Gün: 31 Mayıs 2024 / Cuma

10.00 – 12.00 Çalışma Grubu Raporlarının Sözlü ve Yazılı Sunumları

12.00 – 13.00 VII. Oturum: Kent Kalkınmasında Turizmin Rolü

Moderasyon: Prof. Dr. Tamer BolatNeşet Koçkar (Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı)

13.00 – 13.30 VIII. Oturum: Sürdürülebilir Kentsel Planlama

Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin

13.30 – 14.20 Yemek

14.20 – 15.30 IX. Oturum: Kent Kalkınmasında İş Dünyasının Rolü

Sunuş: Orhan Turan (TÜSİAD Başkanı)Moderasyon: Ceyhun Ercan (TOBB Balıkesir İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı)Selçuk Savaş (Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı)Rahmi Kula (Balıkesir Ticaret Odası Başkanı)Nazmi Yarış (Balıkesir Sanayi Odası Başkanı)Mehmet Çetin (Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı)

15.30 – 16.30 X. Oturum: Planlı Kent Örnekleri

Moderasyon: Ahmet Akın (Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı)Ekrem İmamoğlu (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı)Mansur Yavaş (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı)

16.30 – 17.00 Kapanış: Sonuç Bildirisi

Ahmet Akın (Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı)

Bu kapsamlı kongre, Balıkesir’in geleceğini şekillendirmek adına önemli bir adım olacak ve tüm katılımcılarla birlikte şehrin dönüşümüne dair stratejiler geliştirilecek. Kongrenin sonunda elde edilecek sonuç bildirisi, Balıkesir’in yeni vizyonunu belirlemede kritik bir rol oynayacak.